Günümüz koşullarından dolayı insanların yaşamının önemli bir bölümü kapalı alanlarda geçmektedir. Dünyaca kabul görmüş araştırmalara göre insanlar belli bir sıcaklık aralığında rahat etmektedirler. Bu aralık “Konfor Bölgesi” olarak adlandırılır (nem %60 ila %30, sıcaklık 20 ila 27 derce). Sıcaklığın fazla ya da az olması rahatsız edicidir. Nemin az olması boğaz kuruluğuna, nemin fazla olması ise bunaltıcı sıcağa ve uyku hissine sebep olur. Ayrıca ortamın havası temiz olmalıdır. Toz, duman, polen gibi zararlı etkenlerin kamufle edilmesi ve temiz havayı getirip kirli havayı götürecek bir dolaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ve bunun gibi ihtiyaçları ise “Klima Sistemleri” karşılamaktadır. Klimaların en önemli dört temel özelliği ısıtma, soğutma, nem kontrolü, havanın değişimi konfor bölgesini oluşturmaktadır. Klima konutlar ve küçük iş yerlerinde bile lüks değil ihtiyaç haline gelmiştir.
Tek bir dış ünite ya da dış ünite grubuna tek bir boru hattı ile çok sayıda iç ünite sistemine ile farklı mekanlarda ısıtma/soğutma ve hava transferi yaparak istenilen hava koşulunu sağlayan sistemdir. VRF (Değişken Soğutuculu Akışkan) Sistemi “Isı Pompalı ve Geri Kazanımlı” olmak üzere ikiye ayrılır. Isı Pompalı sistemde kullanıcı ısıtma ya da soğutma işleminden birini seçmek zorundadır. Isı pompalı merkezi sistem klimalar ısıtma ve soğutma işlemini aynı anda yapamazlar. Geri kazanımlı sistemlerde ise kurulu olduğu yapı içerisinde aynı anda farklı mekanlarda hem ısıtma hem soğutma işlemini birlikte yapabilmektedir. VRF Klima Sistemleri; gelişmiş kontrol ve akış denetim üniteleri ile donatılmıştır. Gerektiği kadar soğutucu akışkan, doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan yere sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanmaktadır. Soğutucu akımı inverter kontrollü bir kompresör veya kompresörlerle çeşitlendirilerek, havası şartlandırılmış mekanlara göre soğutucu akışkanın uyum göstermesi sağlanır. İleri düzey bir kontrol sistemi ısıtma ve soğutma modları arasında geçiş sağlar.
Bu tür klimalar birbirlerinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Kullandıkları çevre dostu gazlarla yeni nesil klimalardır. Split klimalar ortamın ısıtma ya da soğutulması için kullanılan klimaların genel adıdır. Dış ünitenin birden fazla iç üniteye bağlı olması sebebiyle ısıtma ve soğutma işlemini aynı anda yapabilirler. İşleyiş bakımının merkezi sistem ısı pompası ile benzerlik göstermektedir. Kullanım ihtiyacına göre “duvar tipi, yer-tavan tipi, salon tipi, kanal/gizli tavan tipi, kaset tipi” olarak beşe ayrılır. Kurulum için gerekli olan iş gücünü ve zamanı azaltan tasarımı sayesinde, artık daha kısa sürede daha fazla klimayı daha fazla eve kurmak mümkündür.
• Modern tasarımıyla ideal, güçlü ve şık klima.
• Salon tipi ünite, güçlü bir soğutma sağlarken aynı zamanda belirlenen bir sıcaklığa daha kısa bir sürede erişebilir.
• İş yerlerinde, ofislerde, mağazalarda, bilgi işlem depolarında, banka ve alışveriş merkezlerinde kullanılan salon tipi klimalar modern iç mekanlar için ideal çözümdür.
• İngilizcede dönüştürme anlamına gelen bu klimalar, soğutma ve ısıtma kapasitelerinin değişmesi anlamındadır. Son zamanlarda kullanımı oldukça yaygınlaşan inverter klimalar, sahip olduğu teknoloji ve sağladığı tasarruf nedeniyle kullanan kişilere büyük avantajlar sağlar. Bir klimada inverter teknolojisi varsa, kompresör hızını ayarlar ve soğutucu gaz akışını kontrol eder. Bu durumun en büyük avantajı ise akım ve güç tüketiminden tasarruf sağlamasıdır.
• İnverter klimalar oda sıcaklığını ayarladığınız derecede tutmak için kapasitelerini maksimize eder. Böylelikle ayarladığınız oda sıcaklığına eriştikten sonra kapasitesini azaltır. Sıcaklığı da sabit tutar. Bu sıcaklığı sabit tutmak için daha az enerji sarf eder.
Günümüzde artan nüfusa oranla birlikte kapalı alan sayıları da bir hayli çoğalmıştır. Bu alanlar AVM, restaurant, okul, iş merkezleri, ofis, fabrika vb. Bu ve bunun gibi sebepler kapalı alanlardaki hava kirliliğini de beraberinde getirmiştir. Kapalı alanlarda kirli havayı amorti edecek kirli havayı içerden dışarıya temiz havayı da dışardan içeriye transfer eden sisteme havalandırma denir. Günümüzde iyi bir çalışma alanının öneminin anlaşılmasından dolayı AVM, restaurant, okul, iş merkezleri, ofis, fabrika gibi alanlarda havalandırma sistemi vardır. Bu sistemlerin bakımı ve onarımı her zaman optimum seviyede olması gerekir.
Mutfak alanına salınacak olan hava temiz hava hassas filtrelerinden geçirilir. Bu şekilde ortam için en uygun şekilde temiz hava salınımı gerçekleştirilir. Alışveriş merkezleri yemek alanları, havaalanları yemek alanları, havaalanları mutfak alanları, kongre, sergi salonu, otel mutfak alanları, büyük restoranlar gibi seri yemek üretimi yapan yerlerde mutfak egzoz sistemleri kullanılmaktadır.
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
13:59