Kombiler küçük ölçekli yapıların, sıcak su ve doğalgaz ihtiyacını karşılamak için kullanılan ısıtma cihazlarıdır. Küçük ve kullanışlı olması sebebi ile en çok tercih edilen ısıtma cihazıdır. Bacalı, konvansiyonel (hermetik), yoğuşmalı, tek eşanjörlü, çift eşanjörlü ve elektrikli olmak üzere altı çeşit kombi bulunmaktadır. Bu kombiler kolayca montaj edilebilen, sessiz çalışan, estetik görünüme sahip az yer kaplayan ısıtma cihazlarıdır. Bu cihazlar aşırı ısınma ve donma gibi birçok emniyete sahiptir.
Hem su ısıtıcısını hem de merkezi ısıtma kazanını tek bir ünitede birleştirmek evinizdeki kalabalığı büyük ölçüde azaltır ve yer tasarrufu sağlar.
Sıcak su, musluklarınızdan ve duşunuzdan şebeke gücüyle iletilir ve yüksek güçlü duşların keyfini çıkarmanızı sağlar.
Daha düşük maliyetler ile cebinizden tasarruf etmiş olursunuz.
ERGONOMİK
Yazın ve kışın çok sistemli çalışmaktadır.
SESSİZ
Gürültü oluşumunu engeller düşük ses seviyesinde çalışır.
KOLAY MONTAJ
İş gücünü ve zamanı azaltan tasarımı sayesinde, daha fazla kombiyi kurmak mümkündür.
ESTETİK
İnce ve modern tasarımıyla gözlere de hitab etmektedir.
Kombiler, anlık sıcak su ve etkin merkezi ısıtmanın bir "kombinasyonunu" sağlar. Bu sistemler iki bağımsız ısı eşanjörüne sahiptir; radyatörlerinize bağlanan (normalde doğrudan yakıt kaynağı tarafından ısıtılan) ve sıcak su kaynağınıza bağlanan bir diğeri (normalde sudan suya ısı eşanjörü). Kombiler, sıcak su talep ettiğinizde, kazana yakıt (gaz, elektrik veya akaryakıt) yakmasını söyleyen bir sensöre sinyal göndererek çalışır. Isı eşanjörü daha sonra üzerinden aktığında suyu ısıtacak kadar ısınır. Kombilerde bulunan kontrol vanaları birbirinden farklı yönlerde çalışır. Bu nedenle sistem ya sıcak suyu radyatörlerinize ya da sıcak su musluğunuza taşır – ancak bu aynı anda yapılmaz ve genellikle sıcak su devresi önceliklidir. Isıtmanızı istediğiniz sıcaklıklara ayarlamak için ısıtma kontrollerini kullanabilirsiniz. Sadece ısı ve sistem kazanlarının aksine, kombilerde sıcak su depolamak için ilave tank veya silindir gerekmez.
Konutlarda kullanılan kat kaloriferleri sıvı ya da gaz yakıtlı olarak üretilmektedirler. Gaz yakıtlı olanlar, atmosferik ya da üflemeli olabilirler.
Kazan içerisinde istenilen sıcaklıkta ısıtılan tesisat suyu, bir pompa aracılığıyla odalardaki radyatörlere gönderilir ve ortam ısıtması yapılır. Kat kaloriferleri bunun yanında ani su ısıtıcısı veya boyler aracılığıyla sıcak su ihtiyacını da karşılayabilirler.
Doğalgaz sobası, gazı hava ile içindeki krom alaşımlı bir brülör aracılığıyla sıkıştırarak, dışarıya ısıtan ısıtıcıdır. Bugün hermetik ve uzun bacalı olmak üzere iki tip doğalgaz sobası mevcuttur. Zaman içerisinde uzun bacalı doğalgaz sobaları yerini hermetik doğalgaz sobalarına bırakmıştır. Bacalı sobaların bacaya bağlanmaları gerekmektedir. Hermetik sobalar ise, yakma havasını dış ortamdan alıp duman gazlarını dış ortama veren özel baca setine sahiptirler. Sobalarla sadece bulundukları ortamı ısıtabilirler. Tek bir ortama yerleştirildikleri için sadece bulundukları ortamı ve eğer konutun mimarisi uygunsa diğer komşu odaları da dolaylı olarak ısıtabilirler; bu nedenle konforu sınırlıdır. Bacaya veya dış duvara yakınlık gibi yerleştirme kriterleri kısıtlayıcı olabilirler.
İçerisinde ateş yakılan bir bölmeye sahip olan mimari yapılardır. Yakılan ateşten çıkan dumanın doğrudan dışarı atılması düz bir baca sisteminin kurulması ile sağlanır. Modern kültürde şömineler yapıların içlerinde, en çok vakit geçirilen alanlarda bulunsa da pek çok yerde ev dışında ya da avlularda dekoratif amaçlarla kullanıldığı görülebilir.
Termosifon, sıcak suyu üretme biçimine göre iki değişik şekilde olur. Bunlardan birincisi sıvı veya gaz yakıt ile sıcak su elde edilen bakır termosifonlar, ikincisi ise elektrik kullanarak sıcak su elde edilen elektrikli termosifonlardır. Günümüzde büyük şehirlerde genellikle elektrikli termosifon kullanılmaktadır .Elektrikli termosifonlar kendinden depoludur. Deponun etrafı, sıcak suyu uzun süre barındırması için ısıya dayanıklı yalıtım malzemesi ile izole edilmiştir. bu nedenle çokça tercih edilir.
Şofbenler ani su ısıtıcısı olarak da bilinir. Doğalgaz ve sıvılaştırılmış LPG ile çalışır. Şofbeni oluşturan ana elemanlar; kanatlı borulu su ısıtıcısı, (eşanjör) atmosferik brülörlü yanma odası, gaz kontrol ve güvenlik elemanları, gövde, su ve gaz borularıdır. Şofbenlerin montajı, banyo veya çok dar hacimli mekânlara yapılmamalıdır. Çünkü elektrik ve güvenlik açısından tehlikelidirler.
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
03:35