Mekanik tesisat inşaat işlerinde insanların hayatını kolaylaştırmak, konfor alanını genişletmek, yaşam standartlarını yükseltmek için yapının iç sistemlerinin bütününe mekanik tesisat denir. Mekanik tesisat denildiğinde aklınıza bir yapıyla alakalı tüm sistemler gelebilir. Doğalgaz tesisatından yangın tesisatına, asansörden havalandırmaya, klimadan güneş enerjisi tesisatına kadar tüm kategorileri mekanik tesisat adı altında toplanmıştır. Mekanik tesisat inşaat sektöründeki elektrik, mimari, statik ve mekanik olmak üzere dört temel bileşenlerden biridir. Mekanik tesisat, yapının plan, proje, resim, hesap, ihale, dosyalarının hazırlanması ve uygulanması noktasında her türlü yapı denetim ve kontrollerin, yönetmeliklere göre teknik ve mesleğin genel ilke ve çıkarlarına uygun olarak yapılmasıdır. Mekanik tesisat projelendirme, müşavirlik, ya da kontrol işlemlerinde malzeme seçiminden, ürünlerin ve binanın kullanımı boyunca hizmete almak için konfor, fonksiyonellik, güvenilirlik, sağlam ve uzun ömür, uygulama kolaylığı, kullanım kolaylığı, su ve enerji tasarrufu, çevre hassasiyeti, montaj onarım ve bakım kolaylığı gibi kriterlere uygun olması gerekir.
Yapının ısınma ihtiyacını karşılayan tesisatlarının bütünüdür. Bunun içerisinde doğalgaz servis kutusundan radyantlara, peteklere, radyatörlere ve yerden ısıtma sistemine kadar olan tüm serüvenler yer almaktadır.
Yapının soğutulması için ihtiyaç duyulan tüm sistemlerin bütünüdür. Klimalar ve akışkan soğutucular bu sistemde yer almaktadır. Ortamda bulunmakta olan ısıyı alır ve bir başka ortama taşır. Kritik noktaları bulunan soğutma tesisatı için en önem arz eden noktalardan biri, sıcaklığı ve basıncının yüksek olması gerektiğidir. Bir diğer nokta ise, buharlaşma sıcaklığının düşük olmasıdır.
Yapının içerisindeki taze hava sirkülasyonunu (kirli havayı içerden dışarıya; temiz havayı dışarıdan içeriye transfer eden sistem) devam ettirmek için kurulan sistemler bütünüdür.
Yapı içerisindeki temiz su ihtiyacının kolay ve konforlu bir şekilde erişilmesini sağlayan sistemdir. Pompalar, hidroforlar, su depoları aynı zamanda su arıtma ve su yumuşatma sistemleridir. Kullanım suyu ve içme suyu sistemleri de bu sisteme dahildir.
Yapının içerisindeki giderlerin, atık sudan arta kirli suyun ve kanalizasyonun ana kanalizasyona kadar giden serüvene atık su sistemi denir. Yapının su ve giderleri bu sistemle ilgilidir.
Yapı temizlik ve diğer muhtelif ihtiyaçlar için gerekli olan suyun üretilmesini sağlayan sistemdir. Güneş enerjisi, doğalgaz, kömür bu sistemde yer almaktadır.
Yapıda çıkabilecek yangınlara karşı hemen ve etkin bir şekilde müdahale edebilmek için yangın söndürme cihazlarının, yangın dolaplarının ve yangın hortumunun nerelere konumlandırılacağını ayarlayan sistemdir.
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
22:43